X

Kontakta VASALOPPSBYN STÄNG
Vasaloppsbyn i Evertsberg







Dagmar Agneta Larsson ~ Född den 25;e mars 1948
En äkta "Trullkallkeling" (Trollkarlskvinna) född och uppväxt i Evertberg som fjärde barnet i en skara om fem syskon.
Agneta berättar att i början på 1800-talet gick de olika byarnas invånare under olika namn utifrån vad man ansåg var deras egenskaper. "Bjärrebon" som kallades Trullkall var oftast svarthåriga och ansågs ha ett finurligt sinnelag, vilket vi nog får anse stämmer väl in på Agneta.

När Agneta senare i livet tog sin yrkesexamen fick hon som examens present en tavla av vännen
och konstnärinnan Sigbritt Willemark som hon målat. Tavlan har följt Agneta som ett signum genom livet och visst kan man se en påfallande porträttlikhet!

Agneta tillhörde den första kullen barn som fick börja skolan i den nybyggda modärna skolan i byn, men var även den sista kullen som gick sju år i folkskola.

Agneta inledde sitt arbetsliv med att vara piga och barnflicka hos olika familjer i Älvdalen, och därfter när hon själv bildat familj, dagbarnvårdare under många år.
1986 tog Agneta efter 2½ års studier sin förskollärare examen och började då som förskollärare i Älvdalen.
1991 fick Agneta uppdraget att som föreståndare starta förskolan Höghol (hög liten kulle) i Älvdalen.
Agneta fick starta helt från grunden med att anställa personal, göra inköp till att möblera och utrusta skolan samt organisera dess verksamhet. Förskolan var uppdelad på fyra avdelningar och vi ser här Agneta och hennes personal samlade på bilden.
Man förstår på Agnetas beskrivning att detta uppdrag nog var hennes bästa tid i arbetslivet och en tid som hon gärna tänker tillbaka på.
1998 sadlade dock Agneta om och fram till pensioneringen verkade hon som budget&skuld-rådgivare, konsument-rådgivare samt EU-samordnare.

Bjärrkullan.

Det finns väldigt mycket att berätta om Agneta och allt vad hon under åren har betytt för vår bygd. Agneta är en verklig föreningsmänniska, vilket även tar sig uttryck i ett genuint intresse för bygden. Därav har Agneta själv en stor kunskap om bygden och dess historia och har mycket att berätta.
1990 när Agneta blivit ordförande i Gammelgårdsföreningen skrevs det första nummret av Bjärrkullan som nu har getts ut i över 80 nummer. Här skriver Agneta berättelser från förr, historier och anekdoter mm.

I nr. 4-1991 hittar vi bl.a;
"Ett bjerrkallpar kom till doktor F. för konsultation om den sistfödde
Efter den första okulära underökningen yttrade dr.F.
- Det var ett ovanligt litet barn.
- Ja, säger bjärrkalln. Ig tittser an ir skaplin endo, ed var mieningjin ed uld int werd nod."


I Bjärrkullan har vi alla en stor tillgång av Bjärres historia, tack vare Agneta!
Äldre exemplar av Bjärrkullan finns att tillgå av styrelsen.

Gammelgården i Evertsberg.

Gammelgården i Evertsberg drivs av Gammelgårdsföreningen där Agneta varit ordförande under 27 år. Föreningen bildades 1971 med anledning av att man då ville bevara en gammal stuga i Mångsbodarna. Man lyckades rädda stugan och snart påbörjades uppbyggnad till vad vi kan beteckna vår hembyggdsgård med byggnader från fäbodar och byar runt Evertsberg.
I Gammelgården återkommer många traditionella aktiviteter. Midsommarfirande med bröllop beskrivs nedan, adventsaktivitet/marknad, bygdeveckan mm.
Missa inte årets julmarknad i Gammelgården!
Det bjuds på glögg och pepparkakor och tomten finns säkerligen där!

Midsommar i Evertsberg.

Midsommarfirandet i Evertsberg som utspelar sig i kapellet och Gammelgården är vår bys största och mest besökta högtid. Firandet lockar inte bara många besökande, utan även många aktivt deltagande. Firandet kulminerar på midsommaraftonen, men föregås av gemensamt plockande av blommor, klädning av girlanger mm. dagarna före. Här har Agneta under många år haft en central roll i egenskap av ordförande för Gammelgårdsföreningen och vi ser flera från hennes familj som deltagare i spelmansledet.

Midsommarfirandet är speciellt i Evertsberg där man varje år arrangerar ett traditionellt fiktivt bröllop, till vilket två av byns ungdomar ställer upp som aktörer. Firandet inleds med att en låtsats vigsel förättas i kapellet där de två ungdomarna agerar brudpar. Därefter körs brudparet i vagn med spelmanskortege till Gammelgården, där sedvanligt midsommarfirandet för hela familjen tar vid.

Agneta "Braudsetå".

Firandet med bröllop vid midsommar har en djupgående tradition i byn.
I gamla tider, då man dels hade många barn i familjen och livslängden inte var vad den är idag, så var begravningar ett mer naturligt inslag i tillvaron. Därav ägde var kvinna en begravningsdräkt som även blev att nyttjas som högtidsdräkt vid giftemål.
I mitten av 1800-talet var det en familjefar med tre döttrar i hemmet, tillika forkarl som efter en tur i Norge, kom hem med en dekoration att pryda dräkten med. Ett litet skört, ett bröststycke och en krona.
Den handsmidda brudkronan av mässing, skört och bröststycke fick pryda döttrarna då de giftes bort. Utsmyckningen lånades även ut till andra brudar i byn. Bilden här är från ett bröllop 1927. Till den stuga där man höll bröllopsfesten bidrog byns kvinnor med sjalar som klädde rummets väggar och tak, som oftast var av rent timmer, till att bli en dekorerad festsal.

Midsommarfirandet med bröllop började i samband med att Evertsbergs Sportklubb bildades på 1940-talet.
Men att klä bruden med krona och håruppsättning tillstod inte vem som helst. Till detta fanns byns "Braudsetå" (brudkläderska). 1980 fick Agneta tillsammans med en kamrat den rollen i vår by och gjorde det i trettio år innan hon nu överlämnat förtroendet vidare.

Gammelgårdsföreningen håller traditionen vid liv och man har sytt upp dräkter till både brudparet samt en vuxen folkdräkt som tillhandahålls.

Evertsbergs bagarstuga.

I gamla tider, berättar Agneta, så fanns det i varje gård en bakugn.
En ugn för bakning och matlagning, men även till för att hålla värmnen i stugan.
En bit in på 1900-talet då mer modärna hus med annan värmekälla byggdes, så valde man bort den vedeldade ugnen. Folk som då ville baka på gammalt vis hyrde då in sig i någon av de gamla gårdarna.
I mitten på 90-talet fanns en eldsjäl i vår samfällighetsförening som väckte iden om en gemensam bagarstuga i byn. Ritningar upprättades och bygnadslov beviljades. Bygget finansierades med hjälp av landsbyggdsstöd som beviljades.
Här kunde nu dock saken ha slutat ~ planeringen av bagarstugan samanföll med att vår bygdegård skulle byggas om. Samfällighetens styrelse menade nu att bygdegården var viktigare och att byggandet av bagarstugan fick anstå till annan tid.
"Eldsjälen" gav dock inte upp utan kontaktade Agneta och styrelsen för Gammelgården och erbjöd dem att ta över ansökningarna och själva fullfölja tillkomsten av bagarstugan. Tyvärr var detta inte helt odelat positivt i samfällighetens ögon, låter Agneta oss förstå. Agneta och Gammelgårdsföreningen är att tacka för att man tog kampen för bagarstugans tillkomst, som kunde invigas 1998. Som medlem Gammelgårdsföreningen kan Du hyra Bagarsugan för en symbolisk summa och baka Ditt eget bröd. Föreningen kan även tillhandahålla handledning för baket med recept på byns specialitet "Kavelgrais".

Agneta och körsång.

Agneta har ett stort intresse för körsång och har deltagit i flera olika körer genom åren.
Överst i bilden ser vi kören Stämbandet vid tillställning i Evertsbergs bygdegård, som var ett återkommande inslag på Valborgsmässoafton i många år. Nedan till vänster, ser vi kören Stämbandet vid uppträdande på Rots Skans. Nedan till höger ser vi Kapellkören i vårt kapell som Agneta var med om att starta. Medaljbild som visar medaljens fram och baksida, tilldelades medlemmar efter 20 år i Kapellkören. Kören är nedlagd men återuppstår numera vid Midsommar och Julotta.

Kyrkvärden Agneta.

Agneta var under nittiotalet kyrkvärd i Evertsbergs kapell. Det finns en särskild gärning i kapellets historia som vi har en särskild anledning att tacka Agneta för.
När Agnetas båda föräldrar med en kortare tids mellanrum gick ur tiden 1993, ville Agneta och hennes syskon att föräldrarna skulle få sin vila vid vårt kapell i Evertsberg. På den tiden var dock detta inte möjligt då kapellet inte var någon begravningsplats.
Agneta som visste att detta bland många bybor var önskvärt, bestämde sig för att göra detta möjligt. Efter många kontakter med både kyrkoråd och Länsstyrelse lyckades Agneta tillsammans med Gamelgårdsföreningen, kyrkan och Länsstyrelsen få till stånd en förändring. Evertsbergs kapell fick begravningstillstånd som urnsättninggrav.
Efter två års kamp, 1995 begravdes Agnetas båda föräldrar som de första på kapellgården.
Med begravningstillståndet följde dock ett förbehåll för kapellgården. På grund av att kapellet med dess gård är klassat som kulturmark, får inte minnesstenarna stå upp utan måste vara liggande.
Idag kan vi räkna in närmare 40 minnesstenar, därtill en ask- och minneslund!

Vi tackar Agneta för det!

Vill Du föreslå någon person till "Månadens profil"?
Ditt namn:

Ditt telefonnummer:
Ge förslag på person till månadens profil:

Skriv personens adress:

Skriv gärna en motivering: